Font de les Marrades
Rupit i Pruit

Camí ral de Vic a Olot - Pruit
    Al marge de migdia del camí, en el grau d'Olot, al tram final de les Marrades del Grau

Cultural
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada al marge del camí, sota d'una gran roca o esquei i dins de la fageda que caracteritza la zona. Està situada en el límit dels termes municipals de Rupit i Pruit i la Vall d'en Bas, i també en el límit de les províncies de Barcelona i Girona. Es tracta d'una deu natural que emana de la pròpia roca mitjançant una petita esquerda, al final de la qual hi ha un tub metàl·lic encastat. Al costat de la font hi ha un petit pessebre format dos troncs de fusta treballats, que representen el naixement de Jesús i l'adoració. Sota la font, al costat del camí, hi ha una bassa de planta irregular que recull l'aigua sobrant. Està bastida amb un petit mur de pedra disposada en filades, amb el coronament pla a mode de bancada i una pedra central que fa de desaigüe. L'aigua cau a l'interior d'una canalització que travessa l'empedrat del camí ral fins al marge de tramuntana. Al costat de la bassa hi ha unes escales de pedra que donen accés a la font pròpiament dita i al pessebre.

Altres noms relacionats amb la font: font del Grau. L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

Aquesta font fou reformada l'any 1956 pels veïns de la zona. El tronc que representa el naixement és obra de Jesús Feixes Plana, a iniciativa de la família Plana Casacuberta d'Olot. Data del 4 de desembre de 1994. L'altre tronc, que està encastat en una de les roques de la zona, presenta la data 6-12-2002.

BUSQUETS COSTA, Francesc; FUMANAL PAGÈS, Miquel Àngel; COLOMER CASAMITJANA, Joel; GUTIÉRREZ ORTIZ, Júlia (2010). Travessant el Collsacabra. El camí ral de Vic a Olot i les Marrades del Grau. Història, arqueologia, patrimoni. Olot: Ajuntament d’Olot, p. 126.