El Soler
Rupit i Pruit

Camí de Rupit al Perer - Rupit
    A ponent del nucli urbà de Rupit, prop de l'encreuament amb el camí de Rupit a Sau

Està regulat com a Àrea d'Expectativa Arqueològica pel Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i reformada de planta rectangular, formada per diversos cossos adossats i adaptat al desnivell del terreny. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de quatre vessants i un ràfec de llates i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Majoritàriament, les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. Diverses finestres tenen els ampits motllurats i destaca un òcul emmarcat en pedra i situat al parament principal. De la façana de migdia destaca el gran arc rebaixat adovellat de la planta baixa, obert a l'exterior. Damunt seu hi ha un gran finestral d'arc rebaixat bastit en pedra, actualment tancat amb vidrieres. Les obertures de la segona planta són rectangulars i de grans dimensions. Adossat a la façana de ponent hi ha un cobert de grans dimensions, amb teulada d'un sol vessant i l'estructura de fusta. Les obertures de la planta baixa són bastides amb maons i presenta un porxo sostingut amb pilars de fusta a la banda oest. Al costat del cobert hi ha un volum rectangular cobert amb una terrassa descoberta a la segona planta i altre volum adosat amb una filada de finestres emmarcades amb fusta a la primera planta. La construcció està bastida amb pedra desbastada lligada amb morter i disposada en filades, amb les cantonades embellides amb pedra desbastada de majors dimensions.

A la banda de llevant de la masia hi ha un edifici reformat i envoltat de cossos adossats de planta rectangular. Té la teulada de dues vessants, obertures rectangulars i els paraments arrebossats i pintats.

L'edifici apareix citat en diversos documents estudiats per mossèn Antoni Pladevall i datats l'any 1799. El mas comptava amb una masoveria coneguda com a can Sabater, que ja constava com a derruïda a finals del segle XVIII. Posteriorment, l'any 1937, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola, una part de les terres del mas foren incautades per ordre de l'alcalde Josep Subirana, donat que el seu propietari simpatitzava amb el moviment d'esquerres.

CROSAS CASADESÚS, Jaume (2004). Guerra i repressió al Collsacabra 1936-1943 (Pruit-Rupit-Tavertet). Santa Coloma de Gramanet: Grupo de Historia José Berruezo, p. 139.