Can Jitons
Rupit i Pruit

La Prada - Rupit
    Al costat de tramuntana de la masia de la Casassa

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta rectangular, formada per dos cossos adossats. Presenta la coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de llates i bigues de fusta. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars i tenen els emmarcaments bastits en pedra. De la façana principal destaquen els dos portals d'accés a l'interior, d'arc deprimit còncau i amb el mateix tipus d'emmarcament que la resta. La façana de ponent és cega, mentre que a la de llevant hi ha un portal rectangular amb la llinda de fusta. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb morter i disposada regularment, amb les cantonades embellides amb pedra desbastada de mides més grans.

Al costat del camí d'accés a l'edifici hi ha un pou de planta circular i teulada de dues vessants, amb una portella rectangular de fusta emmarcada amb carreus de pedra.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Jitons Cassasa, can Gitons. L'edifici està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

La construcció era una de les masoveries (doble) de la gran finca i casal de la Cassasa. Tenim constància que fou abandonada en dos períodes diferents: 1951-1955 i 1964-1966.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 392.