Mina del Molí de La Roda
Veciana

Molí de La Roda
    al costat del camí, a l'alçada del molí

Jordi Montlló Bolart

Mina que capta l'aigua de la Riera Gran i la condueix a través d'una galeria subterrània horitzontal, fins a la font del Molí de la Roda o font del Lleó. L'entrada o boca d'aquesta peculiar estructura s'inicia tres cents metres aproximadament just per sota del marge, del camí que mena directament al Molí. Està construïda de pedra i la galeria té més d'un metre d'alçada i un metre i mig d'amplada. El llindar i brancal són de pedra escairada. El sostre, de carreus de pedra col·locats en forma de plec de sardinell s'han reforçat amb bigam de ferro. Tant a l'entrada com a la sortida, pel costat de la font, hi ha un barri de ferro. En el pany de mur per on no corre l'aigua, s'ha col·locat modernament una línia elèctrica. La mina en apropar-se al molí es troba adossada al parament intern de la bassa del molí. En els darrers metres abans d'arribar a la font, el mur adossat a la bassa es desdobla creant una canal que presenta un petit desnivell per on antigament circulava l'aigua.