Mil·liari de Santa Margarida
Martorell

IV
    Està fragmentat en dues parts.
    Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
    Dídac Pàmies Gual

El mil·liari es va localitzar prop de l'església de Santa Margarida. Es tracta de dues pedres (probablement procedents de la pedrera de Can Raimundet) corresponents a un mateix mil·liari on s'hi observa una inscripció que transcrivim a continuació: (D(omino)) N (ostro) (Magno)(Magn) Entio (...)(...) O (...). La inscripció va dedicada a l'emperador Magnenci que va governar entre els anys 350 i 353 dC. Així mateix el mil·liari posa de manifest el punt per on transcorria la via augusta al seu pas per Martorell i ens indica que aquesta fou objecte de reformes.

Les restes del mil·liari es localitzen actualment a Martorell. El fragment que presenta la inscripció està dipositat al Centre d'Interpretació del Patrimoni Històric "La Caserna" mentre que el segon fragment està a la masia de Santa Margarida.

Durant unes obres de retirada de runa i pedres d'un camp de conreu proper a l'església de Santa Margarida l'any 1975, es van localitzar dos fragments de pedra corresponents a un mil·liari. Es tracta de pedra del tipus arenita bioclàstica, un tipus de pedra extreta de la pedrera de Can Raimundet a Sant Llorenç d'Hortons i d'on també procedeixen alguns carreus del pont romà del Pont del Diable.

Història visual de Martorell [recurs electrònic]. Centre d'Estudis Martorellencs