Mesquita
Capolat

Berguedà
    Situada al vessant meridional de la Tossa. Es troba en el terme de l'antiga parròquia de Sant Andreu de Farners, a la zona oriental el municipi actual de Capolat.
    Al costat d'un camí que s'agafa al km 9 de la BV-4241.
    1305

42.098262430026
    1.7730054170151
    398539
    4661414
    08045 - 29
    001005000CG96B0001YZ
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

La Mesquita és un antic mas. La casa és un edifici de planta gairebé quadrada. Està al costat d'un marge i té planta baixa i un pis. La coberta és a dos vessants amb el carener orientat d'est a oest. Els murs de la planta baixa tenen un gruix d'entre 55 i 65 cm i estan fets de pedra calcària i sorrenca de diferents mides i formes.

A la primera planta els murs s'aprimen, tenint un gruix de 50 cm. Els envans estaven fets amb travessers de fusta arrebossats de guix. Les cantoneres són més regulars que la resta dels murs, fets de grans blocs de pedra sorrenca i calcaria escairats. La porta d'entrada és l'original i té 131 cm d'amplada. La llinda és de fusta, recolzada sobre muntants que no es diferencien del mur. Les finestres són obertures simples sense cap característica remarcable.

Prop de la casa hi ha un edifici reconvertit en habitatge, però que antigament era la pallissa. Es troba adossat a un marge i té també planta baixa i pis i amb coberta a dos vessants i carener orientat de nord a sud. Els murs són de pedres sorrenques i calcàries unides amb fang. A la planta baixa tenen 48 cm de gruix i al nivell superior, en canvi, són més prims. La planta baixa està dividida per la meitat per un mur mitger. A ponent hi havia l'estable d'egües, vaques i vedells i a llevant el corral de les ovelles. Al segon nivell hi havia la pallissa.

Uns metres a llevant, també adossada a un marge hi ha un antic femer reconvertit en estable. Els murs tenen un gruix de 45 cm i són de pedres sorrenques i calcàries unides amb fang. Les cantoneres estan construïdes amb pedres més grans que la resta de parets. Aquestes són de pedra sorrenca a la part inferior i tosca la superior. La porta és de 180 cm d'amplada i es troba a llevant. La llinda és de fusta de roure i els muntants no es diferencien de la resta del mur. La teulada és de teula àrab a un vessant inclinada cap al sud.

El conjunt és completat per un edifici de planta rectangular que és la reconstrucció de l'antiga barraca i que actualment és una casa rural anomenada Caseta dels Prats.

La Mesquita és una casa que ha tingut diferents noms al llarg de la història. El més conegut és la Mesquita, però també apareix com a Caseta Xica.

El primer document on la tenim documentada és de 1682, on el Duc de Cardona, senyor alodial de la casa, confirma la compra d'aquesta, feta per Jacint Vilardaga a Celdònia Genera i Solanelles i a Francesc Genera i Solanelles (ACBR. Notarials. Antoni Pedrals, 1873, pàg. 283). L'any 1856 sabem que Martí Costa era el masover de la casa (ACBR. Relació de les cases de pagès, 1856). L'última menció que en tenim és de 1871, moment en què apareix en l'inventari dels bens de Carlos Pasqual de Vilardaga i de Martín (ACBR. Notarials. Antoni Pedrals, 1871.1, pàg. 9).

Pel que fa a l'anàlisi de les estructures, tota la casa és d'un mateix moment constructiu, corresponent al segle XIX. Els dos edificis annexos serien d'aquesta mateixa època, en canvi, la casa rural és una reconstrucció més recent.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.

CORTÉS, Maria del Agua (2016) Espai domèstic i cultura material.Una aproximació històrica a les cases rurals del Berguedà. [Tesi Doctoral Universitat Autònoma de Barcelona]. Tesis doctorals en xarxa.