Mata de can Coll
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera de Sant Andreu.
  Emplaçament
  Darrera la masia de Can Coll

  Coordenades:

  41.42966
  1.94214
  411612
  4586995
  Número de fitxa
  08072 - 84
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Espècimen botànic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Catàleg Municipal, 2005, núm. 85
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 14406DF1817S
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Exemplar de mata (Pistacia lentiscus) situada prop de la façana de ponent de la masia. Les seves dimensions no són les habituals d'aquesta planta, ja que arriba als 7 mts d'alçada i el perímetre del tronc és de fins a 2,10 mts, mentre que el de la copa ha arribat als 31 mts. En el seu moment es va dir que la mata gegant és femella i que a prop hi ha mates petites, mascles, que la fecunden cada any, donant com a fruit unes petites boles negres. L'arbust, de fulles verdes, viu habitualment a les parts abruptes de la regió mediterrània perquè no resisteix els freds rigorosos de l'hivern; la mata de can Coll, però, creix en un turó assolellat i gens arrecerat del vent.

  La planta arbustiva «mata» és molt coneguda i es presenta habitualment al sota bosc de Corbera, però aquesta pot ser considerada un exemplar especial, ja que per les seves dimensions i antiguitat (és centenària) forma part de la història del municipi.

  CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat. SIMON DE GUILLEUMA, Josep (1963).