Mata de can Coll Corbera de Llobregat

Baix Llobregat
Carretera de Sant Andreu.
Darrera la masia de Can Coll

Coordenades:

41.42966
1.94214
411612
4586995
08072 - 84
Patrimoni natural
Espècimen botànic
Bo
Legal
Catàleg Municipal, 2005, núm. 85
Fàcil
Ornamental
Privada
Ref. cad.: 14406DF1817S
Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

Exemplar de mata (Pistacia lentiscus) situada prop de la façana de ponent de la masia. Les seves dimensions no són les habituals d'aquesta planta, ja que arriba als 7 mts d'alçada i el perímetre del tronc és de fins a 2,10 mts, mentre que el de la copa ha arribat als 31 mts. En el seu moment es va dir que la mata gegant és femella i que a prop hi ha mates petites, mascles, que la fecunden cada any, donant com a fruit unes petites boles negres. L'arbust, de fulles verdes, viu habitualment a les parts abruptes de la regió mediterrània perquè no resisteix els freds rigorosos de l'hivern; la mata de can Coll, però, creix en un turó assolellat i gens arrecerat del vent.

La planta arbustiva «mata» és molt coneguda i es presenta habitualment al sota bosc de Corbera, però aquesta pot ser considerada un exemplar especial, ja que per les seves dimensions i antiguitat (és centenària) forma part de la història del municipi.

CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat. SIMON DE GUILLEUMA, Josep (1963).