Can Coll
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera de Sant Andreu / Carrer de can Moriscot
  Emplaçament
  Nucli de Can Coll

  Coordenades:

  41.42966
  1.94191
  411593
  4586995
  Número de fitxa
  08072-41
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 41
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 18376
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 14406DF1817S
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Edificació de diversos cossos, amb porxos i cellers adossats a l'habitatge de grans dimensions. La part més antiga de la construcció correspon a la part de ponent, que disposa d'uns porxos de punta d'ametlla anteriors al segle XVI, i a les restes de la paret nord, en la part baixa de la qual hi ha un ram de pedra de carreus afegit a un tramat d'obra d'«opus spicatum» molt infreqüent en construccions d'aquesta mena, i que actualment gairebé no es veu ja que queda tapat per la vegetació. Envoltant tot el recinte hi ha un mur baix de pedra vermella, amb una successió d'arcs a sobre. Les finestres són adovellades amb pedra molera.

  La masia va ser restaurada a càrrec d'Isidre Clopas i Antoni González, seguint les indicacions del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona.

  La masia de Can Coll (anomenada antigament Mas de l'Avall) és la més antiga del terme: disposa d'un llenç de mur obrat amb «opus spicatum» i la seva primera notícia documental figura en l'acta de consentiment a favor de Barnat Bouló, fill de Ramon Bouló del Mas de l'Avall, datada el 1346 a Martorell. En diversos documents senyorials posteriors també s'esmenten membres del llinatge dels Coll, com ara els fogatges de 1497 i 1515, entre d'altres.

  ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona PASQUAL SANGRÀ, Joaquim (1983), "Fitxa de l'inventari del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.