Masoveria de la Vila
Lluçà

Sector nord del terme municipal
    A 3700 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'800

Jordi Compte i Marta Homs

La masoveria de la Vila d'Alpens es troba situada en un punt elevat dins la vall de la riera Gavarresa, a l'est de la pista forestal que comunica Santa Eulàlia de Puig-oriol amb Alpens, i uns metres al sud de la Vila d'Alpens. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La majoria d'obertures estan emmarcades amb pedra treballada, algunes amb llinda de fusta com el portal principal orientat a l'oest, i altres reformades amb maó. Entre les estructures adossades destaca la cisterna, situada a l'esquerra de la façana principal i bastida amb grans blocs de pedra treballada i un dels pilars d'un cobert adossat amb la data de 1868 inscrita en un dels carreus.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).