La Vila d'Alpens Lluçà

Sector nord del terme municipal
A 3700 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'800

Conjunt arquitectònic
XVII-XVIII
Normes Subsidiàries de Planejament de Lluçà, 2001
Jordi Compte i Marta Homs

La Vila d'Alpens es troba situada en un punt elevat dins la vall de la riera Gavarresa, a l'est de la pista forestal que comunica Santa Eulàlia de Puig-oriol amb Alpens.
Es tracta d'una masia de grans dimensions formada per diversos volums adossats de planta baixa, primer pis i golfes. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La majoria d'obertures estan emmarcades amb pedra treballada i pedra bisellada i en el conjunt de l'edifici es conserven les dates inscrites de 1663, 1703, 1706 i 1743.
Uns metres al nord de la masia hi ha la petita església dedicada a la Mare de Déu dels Dolors i al sud, diverses estructures d'usos agropecuaris bastides amb murs de maçoneria de pedra i la masoveria, a l'extrem sud del serrat sobre el que s'assenta tot el conjunt.

La Vila d'Alpens es troba documentada des de l'any 1297. Torna a aparèixer en el llistat de caps de casa súbdits del monestir de Lluçà del 22 de novembre de 1406, sota el nom de Guillem Vila d'Alpens i en el capbreu de béns del monestir de Lluçà de l'any 1434 dins la batllia de Lluçà.

FERRER, M. Àngels i SURINYACH, Miquel (1996). La morfologia territorial i el patrimoni històric-arquitectònic del terme de Lluçà. Ajuntament de Lluçà (inèdit).
MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.
PLADEVALL, Antoni (1997). Santa Maria de Lluçà. Antiga canònica agustiniana. Impremta Sellarès (Torelló).
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.