Masia del Roca
Òdena

Camí de la masia del Roca
    A l'entorn de migdia de la masia de Can Roca

Molt malmès
    Lluís Pedraza i Jordana

A uns 20 m al sud de la masia de La Roca, abandonada i en procés d'enrunament, als voltants d'una barraca de vinya i en un camp de conreu de cereals, es troben materials arqueològics en superfície del tipus dolium, tegula i algun fragment de ceràmica comuna romana, així com de Terra Sigil·lada inclassificable, i un fragment de pedra de molí. Quan es visità el jaciment per a la redacció de la Carta Arqueològica no fou possible apreciar cap estructura relacionable amb el material arqueològic que aflora en superfície. De tota manera, algun material es troba reaprofitat com a material de construcció a les parets de la masia.

El jaciment va ser descobert pel senyor Pere Arnau, d'Igualada. Els redactors de la Carta Arqueològica es van fer ressò, en el seu moment, de la presència de fragments de dolia aprofitats en les parets velles de la masia. Cal dir, però, que en el decurs de la visita efectuada enguany (juliol del 2012), s'ha constatat que aquestes peces han quedat absolutament emmascarades arran de les obres de rehabilitació efectuades pels actuals propietaris de la finca.