Mas Vilella
Súria

Ctra. de Balsareny
    Al costat de la riera del Tordell

BCIL 5216-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Masia de planta rectangular de dues plantes, fet de totxo i amb teulada a doble vessant. La façana es troba molt reformada, presentant una llegenda que diu "MAS VILELLA any 1913" a la part alta. Segons informació oral, aquesta construcció segurament està aixecada sobre una anterior de la que no es veuen restes. Al seu interior té dues tines de forma quadrangular, però es troba totalment reformada.

En un cens de 1877 apareix com "alqueria La Vilella", que consta d'un edifici de dos pisos habitat constantment. Pertanyia a la propietat de les Comes (Vicenç Cabanes va ser el darrer propietari d'aquesta branca) fins passada la Guerra Civil de 1936, en que va passar a la família dels actuals propietaris (Pere Peramiquel Mascaró), en aquells moments masovers de les Comes.

REGUANT i AGUT, Josep (1988) "Súria", Història de les comarques de Catalunya. Bages. Volum II, pp. 475-502, Manresa, Edicions Parcir, Edicions selectes.