Mas Sant Cristòfol
Lluçà

Sector nord del terme municipal
    A 750 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'850

Jordi Compte i Marta Homs

El mas Sant Cristòfol està situat en un punt elevat entre la carretera BV-4131 i la pista forestal que comunica Alpens amb Santa Eulàlia de Puig-oriol, pocs metres al nord de l'església de Sant Cristòfol de Borrassers. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes fruit de diverses ampliacions i amb diferents nivells de teulada. Està bastit amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, tot i que en algunes parts aquest s'ha escrostonat, amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal, orientada al sud i a l'església de Sant Cristòfol de Borrassers, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb maó ubicada en un volum adossat a l'est. La façana est conté un volum adossat a la part esquerra. A la resta hi ha una finestra emmarcada amb maó tant al nivell de planta baixa com al de primer pis, i dues finestres emmarcades amb maó a les golfes. La façana nord conté una estructura adossada, bastida amb murs de maçoneria de pedra i actualment aterrada. Pròpiament a la façana no hi ha obertures i el mur de càrrega, sense arrebossar, es troba cobert d'heura. La façana oest no conté obertures a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha una porta i una finestra de nova obertura, la porta amb una rampa exterior d'accés construïda modernament. A nivell de golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i maó. Uns metres al nord-oest de la masia hi ha una estructura bastida amb murs d'obra vista i uns metres al sud, hi ha l'església de Sant Cristòfol de Borrassers. L'espai que envolta la masia i l'església té un important desnivell, solucionat amb nombroses feixes de conreu delimitades amb murs de maçoneria de pedra.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

El mas Sant Cristòfol es troba documentat en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716.