Mas Sant Cristòfol Lluçà

Osona
Sector nord del terme municipal
A 750 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'850

Coordenades:

42.08691
2.07995
423907
4659835
08109-57
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad: 08108A008000060000BD
Jordi Compte i Marta Homs

El mas Sant Cristòfol està situat en un punt elevat entre la carretera BV-4131 i la pista forestal que comunica Alpens amb Santa Eulàlia de Puig-oriol, pocs metres al nord de l'església de Sant Cristòfol de Borrassers.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes fruit de diverses ampliacions i amb diferents nivells de teulada. Està bastit amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, tot i que en algunes parts aquest s'ha escrostonat, amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud i a l'església de Sant Cristòfol de Borrassers, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb maó ubicada en un volum adossat a l'est.
La façana est conté un volum adossat a la part esquerra. A la resta hi ha una finestra emmarcada amb maó tant al nivell de planta baixa com al de primer pis, i dues finestres emmarcades amb maó a les golfes.
La façana nord conté una estructura adossada, bastida amb murs de maçoneria de pedra i actualment aterrada. Pròpiament a la façana no hi ha obertures i el mur de càrrega, sense arrebossar, es troba cobert d'heura.
La façana oest no conté obertures a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha una porta i una finestra de nova obertura, la porta amb una rampa exterior d'accés construïda modernament. A nivell de golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i maó.
Uns metres al nord-oest de la masia hi ha una estructura bastida amb murs d'obra vista i uns metres al sud, hi ha l'església de Sant Cristòfol de Borrassers. L'espai que envolta la masia i l'església té un important desnivell, solucionat amb nombroses feixes de conreu delimitades amb murs de maçoneria de pedra.

El mas Sant Cristòfol es troba documentat en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716.

Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.