Vilaïner
Lluçà

Sector nord del terme municipal
    A 3200 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 8'750

Dolent
    Una part de la teulada s'ha esfondrat a l'interior de l'edifici malmetent els murs de càrrega i amenaçant ruïna.
    Ref. Cad: 08108A011000040000BK
    Jordi Compte i Marta Homs

Vilaïner està situada en un punt lleugerament elevat a l'oest de la riera Lluçanès, al nord-est de can Vinyes i al sud-est del Coll de les Casetes. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis fruit de diverses ampliacions. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb carreus treballats, algunes de les quals han quedat integrades als murs, i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal, orientada al sud, mostra quatre cossos diferenciats per cantonades que han quedat integrades als murs de càrrega. A l'extrem dret, el primer volum conté un portal emmarcat amb pedra bisellada a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis. El segon volum conté un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta a la planta baixa i una finestra emmarcada amb maó, llinda de fusta i ampit de pedra al primer pis. El tercer volum conté un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta a la planta baixa, i una gran eixida al primer pis emmarcada amb pedra treballada. Finalment en el quart volum, ubicat a l'extrem esquerre, s'observen dues finestres emmarcades amb pedra treballada i llinda de fusta a la planta baixa i un gran esvoranc al primer pis, on ha caigut una part de la teulada i del mur de càrrega. La façana est es troba parcialment coberta d'heura. A nivell de planta baixa hi ha dues espitlleres emmarcades amb pedra treballada, i al primer pis una finestra emmarcada amb pedra treballada tapiada. La façana nord, com l'est, es troba parcialment coberta d'heura. A nivell de planta baixa hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta, actualment tapiada i transformada en una finestra petita. Al primer pis hi ha tres finestres, una emmarcada amb pedra bisellada, una altra amb maó, llinda de fusta i ampit de pedra i la restant amb pedra treballada. La façana oest mostra un gran esvoranc a la part dreta, on ha caigut la teulada i una part del mur de càrrega, i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta a nivell de planta baixa de la part esquerra. Uns metres al sud hi ha una pallissa de grans dimensions, delimitant un pati davant la façana principal de la masia.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

Vilaïner es troba documentada en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716.