Coll Graell
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 50 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 8'750

Jordi Compte i Marta Homs

Coll Griell està situada uns 200 metres al nord del nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-oriol, entre la carretera BV-4341 i la pista forestal que condueix, entre altres llocs, al pantà de Santa Eulàlia. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis amb un cobert adossat al nord. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada al sud, mostra una disposició d'obertures simètrica. A nivell de planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb pedra bisellada a cada costat. Al primer pis hi ha una finestra balconera central emmarcada amb maó i una finestra emmarcada amb maó a cada costat. La façana est conté una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i dues finestres al primer pis, una emmarcada amb pedra bisellada i actualment tapiada i una emmarcada amb maó. A la dreta de la façana hi ha un cobert adossat bastit amb murs de maçoneria de pedra. La façana nord es troba dominada en tot el nivell de planta baixa pel cobert adossat. Per sobre, a nivell de primer pis, hi ha dues finestres emmarcades amb maó. La façana oest conté una finestra petita emmarcada amb maó a nivell de planta baixa i una finestra emmarcada amb maó al primer pis.

Actualment la masia es coneix com a Coll Griell.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

Coll Graell es troba documentada en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716.

AJUNTAMENT DE LLUÇÀ (2014) Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Pla Especial Urbanístic (text refós). Lluçà: Ajuntament de Lluçà.

Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.