Mas Romeu del Pont
Vilanova de Sau

Mas Romeu s/n
    Camí que porta del pont de Malafogassa a Bancells. A l'esquerra del camí

Joan Casas Blasi

Aquest petit mas és de planta quadrada amb unes dimensions de 7,30 x 7,20 metres. La seva superfície total és de 104m2 i la superfície coberta de 52m2.
    La casa disposa de dues alçades, una planta baixa i un primer pis. Es troba situada en una zona amb pendent i això fa que l'accés es faci directament pel primer pis. La porta presenta una forma rectangular coronada per una llinda de fusta.
    La coberta és de teula a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana.
    Al pis superior és dedicat a l'habitatge i s'hi obren diverses finestres, dues a la façana situada al sud-oest i una de dimensions molt més reduïdes a la façana oriental.
    La planta baixa originàriament era dedicada a usos agrícoles. L'entrada a aquesta part de la casa es realitza per mitjà de la façana de llevant i a partir de dues portes de forma rectangular i que presenten una llinda de fusta a la part superior.
    A aquesta part de la casa sobresurt de la paret un cos semicircular que pertany a l'antic forn.
    Aquesta construcció no es troba arrebossada de manera que es pot observar el parament constructiu format per blocs de pedra del país, és a dir pedra granítica de color vermellós, que formen filades irregulars i s'uneixen amb morter de calç.

Situada dins del terme antic de Vilanova de Sau, no es troba registrada als Fogatges de 1553, però si que apareix documentada a finals del segle XVI tot i que el nom documentat és del pubill de la casa i no el de la propietat.
    El Nomenclàtor de 1860 la descriu com a masia o "casa de labor" situada a 3,3km de la capital de l'ajuntament, constantment habitada.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.