Mas Romeu
Vilanova de Sau

Mas Romeu s/n
    Es troba al camí que va de Vilanova de Sau al nou poble de Sant Romà. A 6 km de Can Tordera

Joan Casas Blasi

Es troba a la zona anomenada la Pineda, sota el Puig Cornador prop d'un conjunt d'altres masies.
    La casa es de planta rectangular amb unes dimensions de 8,40 x 5 metres. La superfície total és de 84m2 i la superfície coberta de 42m2.
    És doncs un masia de reduïdes dimensions amb que disposa de dues alçades, planta baixa i un primer pis.
    La coberta és de teula aràbiga a doble vessant i amb el carener perpendicular a la façana la qual es troba orientada a migdia.
    La porta d'accés a l'interior s'obre a la façana principal. Es troba lleugerament desplaçada cap a la dreta, respecte el carener. Presenta una llinda de fusta així com la finestra que es troba a la seva esquerra. Un terra empedrat amb lloses governa l'entrada i un pedrís s'adossa a la paret per la banda esquerra. A la banda contraria una gran porta dóna accés a un segon cos adossat amb usos agrícoles.
    A la façana de llevant troba una obertura que té la peculiaritat de ser una finestra doble, partida per una llosa de pedra disposada de manera vertical al bell mig. És una finestra emmarcada en carreus de pedra i protegida per feixes de llangardaix.
    Al darrera s'ha construït un porxo obert i reconvertit en una gran balconada protegida per la mateixa coberta que l'edifici principal.
    La casa no es troba arrebossada de manera que s'observa perfectament tot el parament constructiu, format per blocs de gres i granit vermell formant filades irregulars i units amb morter de calç.

Entre la documentació existent a l'Arxiu Episcopal de Vic aquesta masia es troba documentada al segle XVIII com a una masoveria.
    El 1833 era habitada per Enric Crous que fou convocat com a soldat en motiu de la Guerra Carlina.
    Al Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 es descriu com a "casa de labor"situada a 2km de la capital de l'ajuntament.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.