El Monar
Vilanova de Sau

El Monar s/n
    Al marge esquerra de la Riera de Can Faire

XV
    Dolent
    Edifici en runes que tan sols conserva fragments de parets i es troba totalment recobert per la vegetació. Amenaça en desaparèixer completament
    08304A014000070000TZ
    Joan Casas Blasi

Construcció o antic mas en ruïnes. Es troba totalment cobert per la vegetació i ha perdut gran part de la seva antiga fisonomia. La coberta es troba totalment enrunada, i tan sols es conserven alguns fragments de paret en el que es pot observar l'aparell constructiu format per blocs de pedra de diverses dimensions i units amb morter de calç.

Aquest edifici en runes per les dates en que es troba documentat i pel seu estat podria considerar-se com una resta arqueològica. Tan mateix l'hem fitxat dins la tipologia de "Edifici" ja que així consta a l' "Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona" corresponent al municipi de Vilanova de Sau.

És una de les masies mes antigues del terme de Castanyadell. Hi ha referències escrites des del segle XV fins el segle XVIII quan funcionava com a masoveria.
    Els fogatges de 1553 el resident del mas era Gaspar Monar.
    El Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 la descriu com "Casa de Labor" situada a 8,4km de la capital de l'ajuntament i eren dos edificis un d'una planta i un altre de dues.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.