Morgaders
Vilanova de Sau

  Osona
  Morgaders s/n
  Emplaçament
  A peu de la carretera de Vic a Vilanova de Sau, al quilòmetre 11

  Coordenades:

  41.9372
  2.3759
  448263
  4642992
  Número de fitxa
  08303 - 91
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Popular
  Segle
  XIV-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC núm. 24837
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08304A005000440000TK
  Autoria de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Mas de planta rectangular que es troba a peu de la carretera que porta fins a Vilanova de Sau. La superfície total és de 572m2 i la superfície coberta de 273m2.
  La casa té dos cossos clarament diferenciats. El primer pertany a l'estructura pròpia del mas i el segon a una torre de planta quadrada adossada a l'estructura. És doncs un mas fortificat.
  La casa disposa d'una planta baixa, un primer pis i les golfes. La coberta és de teula aràbiga a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. A la façana principal s'obre una porta dovellada. A la part dreta de la façana sobresurt un cos de galeries sostingudes per pilars de pedra als angles. S'hi troben grans cavalls de fusta que sostenen la teulada.
  Trobem la presència d'un mur que junt amb les diferents dependències de la casa tanca la lliça, a la qual s'hi accedeix per dos portals, un primer al costat de la torre i un segon prop dels porxos.
  A la façana que s'observa des de la carretera s'hi obren un conjunt de quatre finestres, dues a cada un dels pisos. Una de les finestres presenta trets gotitzants.
  La façana conserva parcialment l'arrebossat de color salmó, tot i que es pot apreciar part del parament format per blocs de pedra rogenca disposats en filades irregulars.
  La torre que s'alça a peu de carretera és de coberta a doble vessant. A la façana de carretera s'obre una petita finestra a la part superior emmarcada en pedra. La resta de finestres que s'obren a les façanes ja són de majors dimensions i també emmarcades en pedra. Es llegeix la inscripció de la data de 1588, segurament fruit d'una reforma posterior, ja que es troba documentada de més antic.
  L'aparell constructiu també és de pedra rogenca, disposada en filades irregulars. Tan mateix als angles que formen les façanes es troben acabats amb grans carreus ben escairats disposats regularment.

  Aquest edifici fou l'origen del llinatge dels Morgadès, ciutadans honrats de Barcelona. Al segle XIX, el seu patrimoni s'uní al del Mas Torrents ja al municipi de Tavèrnoles.
  Al terme de Folgueroles el conegut com Torre de Morgaders pertany encara als successors d'aquest llinatge. Tan mateix el mas Mogaders de Vilanova de Sau ha estat venut en diverses ocasions.
  La torre data de 1377 quan era una possessió de Sant Llorenç de Munt.
  A partir del segle XV les notícies documentals conservades a l'Arxiu Episcopal de Vic se succeeixen. I posteriorment als Fogatges de 1553 anomenen a Pere Morgaders a la parròquia de Vilanova.
  El 1615 es documenta la presència de masovers a la casa.
  Al 1739 segons el cadastre de Vilanova la propietat seguia a mans dels Morgaders tot i que era habitada per masovers.
  El Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 la descriu com a Caseriu situat a 1,3km de la capital de l'ajuntament.

  A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
  A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
  Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
  ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.