El Pagès
Vilanova de Sau

Aquest mas es troba prop del límit del terme municipal en un pla situat sobre la Riera de Torrents.
    Aquest mas està format per dues construccions diferenciades però unides posteriorment.
    La unió d'ambdues fa que ocupin una superfície total de 270m2 i superfície coberta de 135m2.
    Aquests dos cossos eren coneguts anteriorment com el Pagès Petit i el Pagès Gran.
    El Pagès Petit era la casa més avançada que s'encara a la del Pagès Gran. Es troba orientada vers el nord. A la part de migdia hi trobem un desnivell sobre el qual s'assenta l'edifici.
    Aquesta construcció disposa de tres plantes. Tan mateix a la part superior del desnivell, exteriorment, tan sols s'observen dues alçades. A la façana de llevant sobresurt una estructura semicircular corresponent al forn de la casa, ja en desús.
    La coberta és de teula a doble vessant i amb carener perpendicular a la façana. La porta d'accés a l'interior es de forma rectangular i coronada per una llinda de fusta.
    Pel què fa a la segona construcció que antigament era coneguda com el Mas Pagès Gran és de planta baixa i un primer pis, amb la coberta de teula aràbiga a doble vessant. El carener és paral·lel a la façana. Per accedir a l'interior s'han obert dues portes, ambdues amb la llinda de pedra. La façana presenta dues finestres adovellades, sobre la més gran s'observa la inscripció de la data que es pot llegir parcialment "163..".
    La unió entre ambdós cossos s'ha realitzat a partir d'una teulada a una vessant utilitzada com a estable i paller a la part superior per on s'accedeix a través d'una escala de fusta.

Segons la data que apareix en una de les finestres del Pagès Gran (163..) es pot situar la construcció d'aquesta casa entorn el segle XVII. Tan mateix no en trobem documentació escrita.
    El Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 considera les dues cases com a independents. Apareix el Pagès Groa, la defineix com una casa situada a 12km de la capital de l'ajuntament amb dues plantes i habitada constantment. El pagès petit situat a la mateixa distància és una "casa de labor" de dues plantes i habitada constantment.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.