Mas Olivé
Subirats

Carretera C-243 entre el polígon Can Bas i Sant Sadurní, en un trencant a la dreta

XVI
    Bo
    Actualment la masia es troba en procés de reformes a l'interior per tal de dividir-la en tres habitatges
    Ref. cad.: 002300CF98F089
    Oriol Vilanova

Masia de grans dimensions de planta quadrada, amb dos pisos i golfes i teulada a doble vessant amb teula àrab. La façana està centrada a partir del portal d'entrada, amb unes importants dovelles de pedra treballada. A la dreta d'aquest portal hi ha una altra entrada, posterior, molt més senzilla, i al costat esquerre hi ha, adossat, un banc d'obra. Flanquejant les dues portes hi ha dues finestres allargassades verticalment, amb reixa de ferro, que sobresurten de la façana a mode de tribuna.
    A l'alçada del primer pis destaca un rellotge de Sol de mar quadrat, fons blau i esfera al centre, amb els fusos horaris i gnòmon (vara que projecta l'ombra), amb la data 1808. A la cantonera superior esquerre de la façana hi ha una fornícula amb una figureta de Sant Antoni al seu interior
    Al costat esquerre de la façana hi ha una petita capella, amb una placa on es llegeix: "Capella de la Verge de l'Assumpció. Recordança dels esposos Miró-Galofré. 1982". Es tracta d'una capella moderna ubicada en una part de l'antic celler, destacant el sostre, fet a partir de la volta catalana de dit celler.

També és coneguda amb el nom de Mas Miró.
    A l'interior de la masia es conserva una llar de foc antiga, feta de pedra. A l'exterior hi ha una morera i una figuera centenàries, així com un molí de vent per pujar aigua d'un pou, i un safareig.
    En un edifici adossat a la masia es conserva un altre rellotge de Sol esculpit en pedra, amb la inscripció "Tempus Fugit".
    Actualment el Mas Olivé consta de dos habitatges; una, propietat de Francisca Miró Galofré; l'altra, dels germans Miró Berguer.

COLOMÉ, Josep (edició) (1997): "Els mons d'Isidre Mata del Racó. Notes d'un propietari pagès al Penedès de la fi de l'Antic Règim". Transcripció de Raimon Soler. IEP, "Estudis i Documents", vol. XIV; Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, "Història de la vila", nº4. Ed. Ajuntament de Subirats; Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia i l'Institut d'Estudis Penedesencs.
    FORNS SANTACANA, Maria; FORNS SANTACANA, Lluís (1975): "Breu estudi sobre les masies de l'entorn de Sant Sadurní d'Anoia". Tipografia Emporium. Barcelona.