Mas Llorenç
Olivella

Mas Llorenç
    500 metres a l'est del camí de Jafra, al fondo de mas Llorenç

Xavier Esteve i Gràcia

Mas Llorenç s'emplaça al fondo que rep el nom d'aquest mas, a 500 metres a l'est del camí de Jafre. Es tracta d'un edifici d'obra popular, catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. Es composa de diferents cossos que combinen les teulades a una i dues vessants. Els paraments combinen la pedra vista i el maó, si bé l'arrebossat amb morter de calç encara revesteix part dels murs. El cos principal consta de planta baixa, pis i golfes. Les obertures són de forma quadrada per les finestres i d'arc de mig punt per la porta, fet amb maons. Les finestres tenen la llinda de fusta, i els muntants de maó vist o de pedra. En una cantonada de la façana principal hi ha un aljub amb una superestructura de pedra que es nodreix de l'aigua recollida de les teulades. A uns 10 metres al sud hi ha un pou amb un petit safareig al costat.

La masia formava part de la baronia de Jafre. El primer esment documental del mas és de 1821. En un document de l'any 1882 que recull els goigs de Nostra Senyora de Jafre s'hi llegeix 'A vostre santuari acuden los que'l Mas Llorens habitan'. Posseïa corral, cups i altres dependències. Actualment és segona residència.