Mas Bargalló / Son Siurell
Olivella

Part de Dalt, 4
    En un coll del massís del Garraf, al costat del camí de Jafre a Olivella.

XIV - XX
    Xavier Esteve i Gràcia

Mas Bargalló s'emplaça al costat del camí de Jafre a Olivella, a l'est del seu veí Mas de l'Aliona i a peus del tossalet d'en Bargalló. Es tracta d'un conjunt arquitectònic format per un antic mas i altres dependències annexes i disperses auxiliars. L'edifici principal consta de dos cossos adossats de planta baixa i pis amb sengles teulades a doble vessant amb el seu carener perpendicular a les façanes principals. Aquestes estan arrebossades i pintades de blanc. L'accés es produeix per un portal carreuat resolt amb arc de mig punt, al costat del qual hi ha un banc de maçoneria. Al seu entorn les obertures es distribueixen de forma irregular, essent totes elles de llinda plana. A la façana posterior un porxo amb una triple arcada de mig punt dóna accés a un pati. Entorn d'aquests edifici i adossats a aquest per la banda meridional s'hi distribueixen alguns annexos de planta baixa amb coberta de teula àrab.

Bargalló és el nom que rep en aquestes contrades el margalló, la palmera autòctona.

La primera notícia dels Bargalló a Olivella és de l'any 1296, quan Ferrer 'Bargayoni' és testimoni de la venda del Mas d'en Cabot del Castell Nou. El primer esment del mas Bargalló és del 1334. El llinatge dels Bargalló deixà d'estar associat a aquest edifici a finals del segle XV, quan els succeïren els Reventós , als quals podem seguir el rastre fins el 1612. Aleshores passà a mans dels Alegret de Carro, originaris de la Geltrú. En el segles XIX i XX se succeïren diferents propietaris, mantenint-se encara en ús el topònim de Mas Bargalló. Deshabitada, l'any 1965 fou reoberta per un mallorquí amb el nom de 'Son Siurell', denominació que no va tenir acceptació popular.