Mas Bargalló / Son Siurell
Olivella

  Garraf
  Part de Dalt, 4
  Emplaçament
  En un coll del massís del Garraf, al costat del camí de Jafre a Olivella.
  251

  Coordenades:

  41.29807
  1.81722
  400975
  4572521
  Número de fitxa
  08148 - 75
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Popular
  Segle
  XIV - XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  33398
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000200400DF07A
  Autoria de la fitxa
  Xavier Esteve i Gràcia

  Mas Bargalló s'emplaça al costat del camí de Jafre a Olivella, a l'est del seu veí Mas de l'Aliona i a peus del tossalet d'en Bargalló. Es tracta d'un conjunt arquitectònic format per un antic mas i altres dependències annexes i disperses auxiliars. L'edifici principal consta de dos cossos adossats de planta baixa i pis amb sengles teulades a doble vessant amb el seu carener perpendicular a les façanes principals. Aquestes estan arrebossades i pintades de blanc. L'accés es produeix per un portal carreuat resolt amb arc de mig punt, al costat del qual hi ha un banc de maçoneria. Al seu entorn les obertures es distribueixen de forma irregular, essent totes elles de llinda plana. A la façana posterior un porxo amb una triple arcada de mig punt dóna accés a un pati. Entorn d'aquests edifici i adossats a aquest per la banda meridional s'hi distribueixen alguns annexos de planta baixa amb coberta de teula àrab.

  La primera notícia dels Bargalló a Olivella és de l'any 1296, quan Ferrer 'Bargayoni' és testimoni de la venda del Mas d'en Cabot del Castell Nou. El primer esment del mas Bargalló és del 1334. El llinatge dels Bargalló deixà d'estar associat a aquest edifici a finals del segle XV, quan els succeïren els Reventós , als quals podem seguir el rastre fins el 1612. Aleshores passà a mans dels Alegret de Carro, originaris de la Geltrú. En el segles XIX i XX se succeïren diferents propietaris, mantenint-se encara en ús el topònim de Mas Bargalló. Deshabitada, l'any 1965 fou reoberta per un mallorquí amb el nom de 'Son Siurell', denominació que no va tenir acceptació popular.

  CARBONELL, V. (1990). Apunts de la història d'Olivella. Quaderns de cultura local VI. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.
  CARBONELL, V. (2004). Noms de lloc d'Olivella. Corpus de toponímia penedesenca, vol. 3 Grup d'Estudis Toponímics. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.