Mas de Liona / Mas de l'Aliona
Olivella

En un coll del massís del Garraf, al costat del camí de Jafre a Olivella

XVI - XVII
    Enrunat.
    Xavier Esteve i Gràcia

Ubicada al costat del camí de Jafre a Olivella, a l'est del seu veí Mas Bargalló. Es tracta d'un conjunt arquitectònic en procés d'enrunament format per la masia principal i diferents annexes relacionats amb les activitats agropecuàries. L'edifici principal, aïllat, presenta planta rectangular amb dos cossos diferenciats, el de la porta principal (façana sud) més estret respecte a la resta. Així, es forma una cantonada que protegeix la porta principal emmarcada en dovelles en un arc de mig punt. La masia és de planta baixa i pis, la teulada, aguantada per embigat de fusta, és a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal. L'aparell de l'edifici és en maçoneria, el cos on s'ubica l'entrada principal, arrebossat amb morter de calç. Les finestres es disposen irregularment, únicament destaca una amb decoració (ampit i motllura superior al cos principal) al cos principal, i dues que utilitzen muntants i llindes de pedra que semblen reaprofitades d'altres immobles. La part nord de l'edifici feia les tasques de celler, on diferent estances compartimentades conserven encara els cups, rectangulars o de planta circular amb cairons. A l'est de la masia destaca un cos adossat d'obra (maçoneria) de planta rodona expressament creat per donar aixopluc a un tercer cup de la mateixa forma. A la part oest hi ha diferents annexes amb una zona porxada, els arcs de la qual van ser cegats.

Antigament la casa era documentada amb el nom 'Aliona'. De fet des de els primers textos s'alterna la forma Liona i Aliona. La masia es documenta per primera vegada l'any 1538 quan Bartolomeus Balle, pagès propietari del Mas de Liona, venia un censal. La nissaga dels Batlle d'Olivella, procedents d'Olesa de Bonesvalls, es remunta a l'any 1477
    Durant els segles XVI i XVII és esmentat aquest mas, que devia prosperar força, car el 1662 els Reventós de Liona adquiriren també el mas de la Roca (Cal Suriol). A partir d'aquest moment el mas de la Roca esdevindria la casa principal dels hereus de la família.
    En un inventari de l'heretat d'Aliona de 1864 es descriu que constava d'una casa, pati, era, corral, bassa i les terres del 'fondo de davant, de Camps, de la Font i camp de les pedres'

ALMIRALL, M. (2001). En Perot d'Olivella. Olivella: Ajuntament d'Olivella.