Mas Galter
Santa Susanna

  Maresme
  C. del Bou, 25
  10

  Coordenades:

  41.6373
  2.70553
  475475
  4609549
  Número de fitxa
  08261 - 117
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  5597601DG7059N0001KS
  Autoria de la fitxa
  Marc Bosch de Doria

  Edifici de planta irregular fruït de diverses fases d'ampliació i reformes. L'edifici original és una masia de planta rectangular, amb la coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a l'antiga façana, que era a l'est. Encara es conserva l'antiga porta amb volta adovellada i una finestra del primer pis, també adovellada, actualment a l'interior de la casa. Davant de la masia hi havia un pati, que posteriorment s'hauria construït, i al costat nord l'estable dels cavalls. Probablement l'accés a la torre es feia per un pont des del primer pis de la masia. A la part posterior de l'antic mas es conserva parcialment l'era, feta amb un mur circular i rajols de terrissa, i al costat sud una petita bassa de pedra.
  Amb la reforma de l'any 1933 l'edifici té l'accés al sud. La façana consta d'una porta i tres finestres rectangulars a la planta baixa, unes reixes de ventilació del nivell sotateulada i un petit frontó que tapa la vista de la teulada. A la banda oest hi ha un magatzem contemporani annex i un cobert per a eines i maquinària.

  També és coneguda com a Can Pi, en referència al cognom dels actuals propietaris.

  Entre els segles XIV i XIX, el mas Galter apareix esmentat dins els límits d'una finca veïna. El 1440, quan n'era propietari Pere Galter, s'hi va construir una torre de defensa, pels nombrosos atacs de pirates i bandolers que es produïen en les poblacions costaneres durant aquest període. El mas va ser comprat el 1933 per l'indiano Lluís Pi, la família del qual en manté la propietat en l'actualitat. L'edifici actual és del segle XX, tot i que conserva algunes parets, a l'interior, de la masia que semblen correspondre del segle XVIII.

  BONET I GARÍ, L. (1983). Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins. Centre Excursionista de Catalunya: Barcelona.
  MASSONS, J.M. (2000). Història de la vila de Santa Susanna. Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna.