Mas Gall
Castellgalí

Camí del Mas Planoi al Gall

XVI
    Els entorns del mas no estan gaire cuidats.
    Cortés Elía, Maria del Agua

El Gall es troba a l'extrem occidental del nucli antic, un cop passada la urbanització del mas Planoi en direcció a la vall d'Artigues. És un mas que forma conjunt amb diferents coberts i que es troba situat en una zona elevada de manera que disposa d'àmplia visibilitat sobre la plana del sud del terme. És de planta rectangular, amb planta baixa i pis, coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. Al costat de llevant té adossada una altra construcció de característiques similars més moderna; i davant la façana hi ha una estructura afegida a la meitat de llevant amb teulada a un vessant i formant una eixida amb dos arcs de mig punt. La porta principal de la casa és d'arc adovellat i es troba al centre remarcant la simetria de la façana. Al pis, una finestra central i una al lateral esquerre, ja que la de la dreta queda tapada pel cos afegit. Interiorment està estructurada en tres crugies paral·leles a la planta que es repeteixen al pis, amb la sala central com a eix distribuïdor de les habitacions a banda i banda. Disposa de dues tines amb les boixes que donen als cellers dels baixos. Al costat hi ha un cobert que s'utilitzava pel bestiar. Als camps propers a la casa hi ha diferents barraques de vinya situades al mig de les feixes, generalment de dimensions grans, de planta quadrangular i ben conservades.

El mas Gall és un dels masos antics de Castellgalí. Probablement el topònim tingui alguna relació directa amb el senyoriu del castell. La primera referència documental la trobem al fogatge de 1553 (Iglésies, 1979) en el que surt Antoni Gall. A partir d'aquest moment és freqüent el nom en documents de la zona tot i que la casa no disposa de documentació. Fins fa pocs anys restava abandonada i en mal estat de conservació; actualment està habitada.

Iglésies. J. (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona.