Imatge de Sant Miquel
Castellgalí

Nucli antic. Museu de Castellgalí, Carrer Manresa, 2.

Barroc
    Ajuntament de Castellgalí, Av. Montserrat s/n. 08297 CASTELLGALÍ
    Cortés Elía, Maria del Agua

Imatge de Sant Miquel en pedra en la que es representa al sant dempeus amb els seus atributs. Amb túnica i un bastó a la mà coronat amb una creu, un escut a l'altre, i als peus un drac, imatge del dimoni. La imatge es conserva bastant malmesa i li manca el cap. S'exposa al Museu de Castellgalí sobre una columna i un capitell que procedeix de l'antiga església de Santa Maria del Castell. La imatge fa uns 80 cm d'alçada.

Aquesta imatge de Sant Miquel procedent de la parròquia de Castellgalí es conserva actualment al Museu. És una imatge realitzada l'any 1632, i fins l'any 1889 o 1890, quan es reformà l'església presidia l'altar major, posteriorment passà al cementiri. Durant la guerra civil fou tirotejat i decapitat, el Joan Giralt ("el Xicotín") el recollí i l'amagà. Posteriorment va ser restaurat i actualment es conserva al Museu. Sant Miquel és un dels patrons del poble, del que es celebra la festa el 8 de maig, coincidint amb l'inici dels treballs d'estiu al calendari tradicional agrícola i ramader. La tradició de la festa del sant és el repartiment del panellet a la sortida de missa després de beneir-lo. El costum ve de donar el pa de subsistència als necessitats. Sant Miquel era un arcàngel, vencedor del dimoni.