Museu de Castellgalí
Castellgalí

Col·lecció
    XVII-XIX
    Museu de Castellgalí, carrer Manresa, 2. 08297 CASTELLGALÍ
    Cortés Elía, Maria del Agua

El Museu de Castellgalí es troba ubicat a ca l'Amigant, edifici situat al centre del nucli antic de Castellgalí i al peu del camí Ral, i amb un interès històric peculiar ja que va ser residència dels Amigant, senyors del terme de Castellgalí. El Museu ocupa actualment tres sales de les quatre que formen la planta baixa de l'edifici, i els dos trams de passadís al castell. La primera sala, que és l'entrada, recrea la quadra o entrada a una casa típica de la zona: en ells es mostren eines del camp, dos carros petits, una presma de pedra d'oli, una mola d'oli, cedasos, arreus, una vitrina amb objectes religiosos donats per l'anterior rector, i una maqueta que representa un taller de fuster. Des d'aquesta sala s'accedeix a l'inici d'un passadís subterrani que sembla que comunicava ca l'Amigant amb el castell i que ha estat recuperat fa poc temps. La segona sala esta dividida en tres espais: un recrea un dormitori, amb un llit de barrots, calaixera, escaparata amb imatge, bressol, i altres elements que es podrien trobar a una habitació. A l'altre espai hi ha una caixa de núvia, un aiguamanil de ceràmica datable entre els segles XVI i XVII, ceràmica, joguines,... La tercera sala disposa d'una finestra oberta al carrer i conserva un antic forn de pa; recrea una cuina de pagès amb tots els elements: la cuina econòmica, la pica de pedra, el foc a terra, la pastera i parament de cuina. La tercera sala és el celler cobert amb volta de canó en el que s'ha representat un celler típic de la zona amb tots els elements característics: una premsa, botes, portadores i diferents eines i estris per treballar la vinya. Destaca la premsa de vi de dos cargols que procedeix de cal Josepó de Sant Vicenç de Castellet; la pedra de la premsa per un costat té el forat de premsada quadrat i a l'altre costat és circular, probablement tenia doble ús, per premsar vi i per premsar oli. També destaca un vaixell de roure del segle XVIII. Aquesta casa tenia dues tines, i les boixes de les tines donen a aquest celler. A l'accés del celler, espai que queda sota l'antiga escala de la casa, hi ha dues vitrines amb una col·lecció de fòssils i minerals de diferents llocs cedits en dipòsit per Sergi Falguera; així com una vitrina amb monedes i paper moneda de Castellgalí.

Legalment, no es tracta d'un museu, sinó d'una col·lecció oberta al públic.

El Museu de Castellgalí va ser inaugurat el 5 de maig de 1991 (Festa del panellet) pel Conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, el senyor Gomis, i l'alcalde de Castellgalí, Joan Vila. La casa Amigant va ser adquirida a la família Playà de can Mas per tal de dedicar-la a centre social i altres activitats del poble. Es van inaugurar inicialment dues sales. L'edifici va ser rehabilitat amb ajuda de moltes persones del poble i de forma altruista. Més endavant es van obrir noves sales: sota l'escala, el celler i el passadís subterrani. Igualment s'han millorat les instal·lacions, s'ha rotulat les peces. Cal assenyalar que els objectes que formen el fons del museu han estat donats o cedits pels mateixos habitants del poble. El Museu disposa d'una col·lecció permanent exposada, tot i que celebra alguna exposició temporal, així com alguna demostració d'activitats artesanes tradicionals de forma puntual i coincidint amb alguna festa del municipi. Es va iniciar un concurs de fotografia a càrrec de Jordi Fontanet. Actualment es fa en honor d'ell i ha proporcionat un fons fotogràfic de gran qualitat que es conserva al Museu. Hi ha una associació d'Amics del Museu que periòdicament organitzen sortides i visites a altres centres culturals de tot Catalunya. Porten també una activitat de recerca amb la que han recuperat en arxius de Barcelona, Els Comdals i Castellgalí una col·lecció de goigs d'advocacions de la parròquia que s'han reeditat. Els museu actua no només com a recopilador i conservador d'objectes, sinó que els explica i és un lloc de trobada on s'estudia, és una entitat dinamitzadora d'activitats culturals, folklòriques, cíviques i gastronòmiques. Així el Museu ha actuat com a recuperador de festes i tradicions com el concurs de coques, l'aplec de Santa Margarida i ha col·laborat en diferents festes i en la publicació local L'Amigant.