Ca l'Amigant
Castellgalí

Al centre del nucli antic

BCIL acord Ple Consell Comarcal 11-6-2001.
    Ajuntament de Castellgalí, Av. Montserrat s/n. 08297 CASTELLGALÍ
    Cortés Elía, Maria del Agua

Immoble situat al bell mig del casc antic, a la plaça principal del poble, davant la parròquia. Edifici de planta rectangular format per dues plantes independents, amb coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que dóna al carrer Manresa. Els murs són de pedra i de maçoneria. La planta baixa, amb accés des del carrer Manresa, alberga el Museu Municipal, mentre que el pis, amb accés des de la Plaça Catalunya, alberga el Casal Cultural de Castellgalí. La planta baixa està formada per quatre estances, disposades de dues en dues; a dues d'elles hi ha una gran pilastra central de pedra, són les dues que es troben tocant a la façana del carrer Manresa. Totes estan pavimentades amb grans lloses de pedra i les parets deixen veure la maçoneria de pedra. El Museu ocupa tres de les quatre sales, mentre que la quarta s'utilitza com a magatzem. Les dues sales que toquen al carrer Manresa estan obertes amb sostre pla, mentre que les dues de darrera estan cobertes amb voltes de canó de pedra. Al celler hi ha dos arcs apuntats de pedra fets amb blocs ben escairats i que suporten una volta apuntada de pedra. Hi havia dues tines amb la boixa que donava a aquest celler. Al costat que queda sota la plaça Catalunya hi ha uns passadissos subterranis coberts amb volta de canó i dividits en tres trams. Segons la tradició oral el passadís comunicava amb el castell i cal Vives. A l'interior es conserva un forn de pa, un dels graons de l'escala antiga que queda elevat i forma part de la paret; també destaca una gran pica de premsa d'oli que es va trobar formant part del parament de la casa. La porta principal s'obre al carrer Manresa, a la façana oest, la llinda principal te la inscripció 16IHS84 (1684 Iesus Hristus), sota una creu. A la façana principal hi ha un balcó seguit al primer pis amb obertures; a la part superior, sota un ull de bou, hi ha l'escut de la família Amigant. Són notables les llindes i els brancals de pedra a la planta baixa i els carreus de les cantonades. La teulada sembla que ha estat sobre alçada. En un carreu a la cantonada del carrer Manresa hi ha representat un equid en forma d'alt relleu. En un altre carreu al costat després de la cantonada hi ha un relleu que sembla un bastó. A la primera planta hi ha una gran sala amb portes d'accés a la façana lateral que dona a una plaça, l'interior s'ha rehabilitat per destinar-ho a Casal Cultural.

La rehabilitació interior de l'edifici per destinar-ho a Museu la van fer un grup de persones de Castellgalí que més tard es van constituir com els Amics del Museu.

La casa de l'Amigant era un antic hostal situat al camí ral. Tot i que les dades documentals que es conserven d'aquesta casa són de finals del segle XVII, molt probablement ja existia anteriorment. L'any 1673 Josep d'Amigant i Ferrer, primer comte de Fonollar, comprà el castell de Castellgalí a la família Bolet (que també havia adquirit la jurisdicció del castell als Rajadell). Aquesta família d'origen Manresà, foren els senyors de Castellgalí fins l'abolició dels senyorius feudals per les Corts de Cadis. Josep d'Amigant i Ferrer prengué possessió pública de Castellgalí el 5 d'octubre de 1673. El 1711 el rei Carles III li concedí el títol de comte de Fonollar. Va tancar l'Hostal situat al peu del camí Ral per convertir-lo en la seva casa senyorial el 1684 va convertir l'immoble en residència senyorívola, segurament perquè el castell estava en runes, però mai la va habitar, i en modificar l'estructura original va posar el seu escut a la façana. Va afavorir la fe cristiana fent portar les relíquies dels patrons del poble i va vendre les parcel·les del camí ral per formar el nucli urbà. El seu germà Francesc, canonge i vicari general de Barcelona, donà les relíquies de Sant Honest el 27 de juliol de 1673 i va convertir aquest sant junt a Sant Repel·lió en copatrons del poble. Al 1880 els hereus dels Amigant foren els Despujol, marquesos de Palmerola. Els Amigant sembla que no van viure mai en aquesta casa, de fet el 1763 van llogar la casa de l'Hostal a altres persones (AVM). Pere Playà Vilaseca, hereu de cal Mas, va comprar ca l'Amigant el 1873. Actualment l'edifici és de l'Ajuntament de Castellgalí. El museu es va inaugurar el 5 de maig de 1991; el Casal de Cultura es va inaugurar el 25 de novembre de 2002. La part que ocupa el local social era l'antic Hostal Cafè de Castellgalí i en les seves sales es celebraven balls i projeccions de cinema a principis del segle XX.. Actualment hi ha ubicat el Punt d'Informació Jove, s'organitzen xerrades, hi ha sales per reunions d'entitats, sala d'ordinadors.

Ginesta i Batllori, S. (1987). La comarca del Bages. Publicacions Abadia de Montserrat. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya , 1985.