Mas Francesc
Vilanova de Sau

    Osona
    Mas Francesc
    Emplaçament
    A 1km del poble de Vilanova, prop del modern Sant Romà

    Coordenades:

    41.9622
    2.40902
    451027
    4645748
    Número de fitxa
    08303 - 83
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC núm. 24857
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08304A008000230000TB
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    És una masia situada molt a prop del modern Sant Romà, a la zona coneguda com la pineda de Vilanova on també es troben diverses masies més com l'Arboç, Arboç Xic, la Serra de Vilanova i Sant Francesc.
    L'edifici ocupa un pla amb una superfície de 226m2. i una superfície coberta de 113m2. Aquesta construcció està formada per dos cossos clarament diferenciats però adossats entre si. El primer té l'accés pel sud i el segon al nord.
    El primer edifici de migdia és de construcció senzilla i austera. Disposa d'una planta baixa i un primer pis. La coberta és a doble vessant i el carener perpendicular a la façana. La coberta es prolonga cobrint a altre cos adossat amb funcions agrícoles. La porta principal no es troba centrada respecte la paret. És de forma rectangular amb llinda de fusta.
    Es poden observar un conjunt de cinc finestres, dues a la part inferior i tres al primer pis. Totes elles són molt senzilles amb llinda de fusta.
    El segon edifici que s'adossa al primer per tramuntana respon a una construcció posterior. Disposa de tres alçades, planta baixa, primer pis i golfes. La coberta és també a doble vessant. La porta principal s'obre a la façana nord. A banda i banda té dues finestres amb ampit i motllures d'estuc.
    Ambdues construccions presenten un aparell constructiu format per blocs de pedra, formant filades irregulars i units amb morter de calç.
    Just a la part de davant, s'ha troba una cabana amb usos agrícoles. És una construcció de planta rectangular amb una coberta a doble vessant. Presenta dues obertures a la façana principal, una correspon al l'accés a l'interior coronat amb un arc rebaixat de maons a sardinell i un òcul emmarcat en maons i en forma de rombe, just sobre la porta.

    La parròquia de Sau experimentà un creixement notable, sobretot entre els segles XVIII i XIX. Al segle XVI comptava amb 11 masos tan mateix a les darreries del XIX havia augmentat a 101.
    Entre la documentació existent a l'Arxiu Episcopal de Vic s'ha documentat una notícia històrica datada el 1428 referent al naixement d'Angela Francesc, filla de Bernat Francesc i de Constança que podria tractar-se dels habitants d'aquest mas.
    La posterior notícia ja no és fins el 1833 amb un contracte d'arrendament.
    El Nomenclàtor de 1860 el descriu com a "Casa de Labor" situada a 3km de la capital de l'ajuntament.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.