Mas Nou
Vilanova de Sau

    Osona
    Mas Nou, s/n
    Emplaçament
    A 3km del pantà de Sau, a prop de l'Hostal de la Riba

    Coordenades:

    41.97971
    2.41215
    451300
    4647691
    Número de fitxa
    08303 - 84
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC núm. 24877
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08304A003000130000TB
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Situat en un pla sota els Cingles de Tavertet, molt a prop de les Goteres i de l'Hostal la Riba. És un edifici de planta rectangular amb unes dimensions de 12,10 x 14,85 metres. La superfície total és de 358m2 i la superfície coberta de 179m2.
    La coberta és de teula aràbiga a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana.
    Disposa de dues plantes, planta baixa i primer pis. A la part inferior s'obren dues portes una de mes gran que l'altre. La de majors dimensions és a la façana principal i presenta una llinda de pedra. A la seva dreta s'obre dues finestres emmarcades en pedra. El pis superior s'obren dues finestres més que segueixen la mateixa tipologia.
    A la part del darrera només s'obra la portella d'accés a l'interior. Tan mateix adossat a la paret, a l'alçada del primer pis, també hi ha un porxo obert sostingut amb columnes d'obra i protegit per baranes de fusta.
    L'aparell constructiu és de pedra, formant filades regulars i units amb morter de calç. A uns dels angles de la façana principal aquest aparell queda amagat sota una heura.

    Aquest mas es construí en el moment d'expansió demogràfica que visqué el municipi entre els segles XVIII i XIX quan passà d'11 masos al segle XVI a 101 ja al XIX.
    No apareix documentat als fogatges de 1553 i a les dades que es recullen procedents de la documentació de l'Arxiu Episcopal de Vic daten del segle XVIII. Es tractava d'una masoveria.
    Al Nomenclàtor de la Província de Barcelona del 1860 la descriu com a "casa de labor" situada a 7km de la capital de l'ajuntament.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.