Mas Abell
Vilanova de Sau

Mas Abell s/n
    A l'esquerra de la carretera que porta al Pantà de Sau

Joan Casas Blasi

Edifici que disposa d'una planta baixa, i dos pisos superiors. La coberta és a doble vessant, la part esquerra és lleugerament més prolongada que la dreta. El carener és perpendicular a façana principal. Aquesta es troba orientada a ponent.
    La porta d'accés principal s'obre aquesta paret occidental i és rectangular amb una llinda formada per una gran biga de fusta.
    A la part superior s'hi obren dues galeries a mode de balcó, acabades amb una barana de fusta i coronades per bigues de fusta.
    A la paret de migdia s'obren tres portes, la central a la llinda s'hi llegeix la inscripció de la data "1802".
    A la part superior hi ha tres finestres a cada un dels pisos coronades amb dovelles i amb un ampit de pedra.
    La casa és d'obra vista i es pot observar l'aparell constructiu tot i que gran part de les façanes estan cobertes per heura. La construcció és de blocs de pedra del país formant filades irregulars i unides amb morter de calç.
    A l'esquerra del cos principal s'hi troba un segon cos adossat posteriorment, amb una portella i una finestra coronades amb una llinda de fusta, és arrebossat i pintat de color salmó

Aquest mas també ha estat conegut amb altres noms com Can Cuní o Can Girapells, fou reformat a principis del segle XIX (1804).

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.