Mas Fabrera
L'Ametlla del Vallès

Zona urbanitzada pròxima a la masia de Mas Fabrera.

Si. CC.AA: 3367
    Varis propietaris
    Enric Costa Argemí

Restes en superfície situades a prop de la masia de mas Fabrera, en una zona avui urbanitzada. Es tracta d'una petita fondalada, amb bona disponibilitat d'aigua, però lleugerament ensotada respecte els camps de conreu, força planers, del voltant.
    A la fondalada del Mas Farbera s'hi han localitzat restes romanes molt disperses. Josep Estrada hi localitzà, sempre en superfície fragments de tegulae, dolia, àmfora i un fragment desprès de paviment d'opus testaceum. La pobresa i la poca definició de les troballes no permeten especificar el tipus de jaciment, més tenint en compte que es tracta d'una zona urbanitzada on actualment no es localitzen més restes.
    Així mateix, el Mas Fabrera s'identifica amb la vil·la altmedieval de Vilalba, que apareix citada a l'acta de consagració de l'església parroquial de Sant Genís de l'Ametlla, de l'any 932.

Localitzat per Josep Estrada.