Mas Fàbrega
Sant Mateu de Bages

Ctra. BV-3002, al km. 4 camí direcció S-W uns 1500 m fins Semís. Continuar camí sud uns 800 m.

En semi-ruïna. Ha perdut la coberta.
    Catàleg de masies (núm. 166)
    Sense accés
    Jordi Piñero Subirana

Mas de petites dimensions emplaçat a la meitat d'un coster que dóna al barranc del Semís. Ha perdut la coberta i es troba en estat de semi-ruïna. Es tracta d'una construcció molt homogènia (sembla que del 1888), de planta rectangular, amb planta baixa més dos pisos. Està edificada sobre un desnivell del terreny, per la qual cosa la part posterior té una planta menys. La façana principal, encarada vers llevant cap a la vall, presenta una distribució regular, amb dos eixos d'obertures que es corresponen amb les dues crugies amb què s'estructura la casa. A la planta baixa cadascuna de les crugies és sustentada per una volta de pedra. Les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, amb la particularitat que totes tenen un triangle de descàrrega sobre la llinda. Els murs són fets amb petits carreus més o menys escairats i disposats força regularment. La resta de façanes presenten unes característiques similars però amb menys obertures. La casa té coberts adossats als dos laterals; el de la dreta és de dues plantes i té les obertures emmarcades amb maó. A la part posterior trobem un altre cobert, actualment en estat ruïnós.

Inscripció a la llinda del portal: ANTONIO ESQUIUS ALIAS MAS FABREGA 1888
    En el mapa de l'Institut cartogràfic de Catalunya aquesta casa apareix erròniament amb la denominació de Cabana del Bosc.
    Informació facilitada per Josep Viladés

No coneixem notícies sobre aquest mas Fàbrega, segons és anomenat a la inscripció de la llinda, i que podria correspondre a una primera fase, més o menys antiga, de la casa. Pel que es desprèn d'aquesta inscripció, l'any 1888 Antoni Esquius va reformar el mas i el va pràcticament aixecar de nou, donant-li l'aspecte actual, amb una tipologia constructiva molt homogènia. Aquest Antoni Esquius devia estar emparentat amb els propietaris de La Rovira, que eren els propietaris de les terres i que també es deien Esquius. El mas Fàbrega va estar habitat fins els volts de 1940, i en l'última etapa hi van passar diverses famílies.