Cal Fanal
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 4,3 camí en direcció sud, uns 500 m.

Barreja d'estils i elements precaris, sobretot en els coberts
    Catàleg de masies (núm. 266)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, emplaçada a l'extrem d'un dels contraforts orientals del pla de Sant Mateu. El conjunt, edificat en un terreny amb desnivell, consta del cos residencial més una superfície allargassada de coberts adossats als laterals, així com altres dependències de treball modernes escampades per l'entorn. L'habitatge és una construcció força regular, obrada probablement a finals del segle XIX. És de planta més o menys quadrada i disposa de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada al sud-est, presenta una distribució en base a dos eixos d'obertures. Les obertures estan emmarcades amb maó, excepte el portal, molt senzill i rematat amb una llinda de fusta. Al costat de ponent la casa s'ha eixamplat amb obra moderna feta de totxo. La resta de façanes queden tapades pels coberts, de tipologia força irregular. Es conserven diverses tines. El conjunt ha conservat els volums originaris, tot i que amb un bon nombre d'afegits diversos, especialment en els coberts.

Informació oral facilitada pels germans Soler

Per la seva tipologia la construcció de cal Fanal es pot situar al final del segle XIX o començament del XX. Segons dades del cadastre, l'any de construcció és el 1910. Antigament el propietari era Ramon Vilajoana, de la casa de can Torres (Súria), el qual tenia altres immobles en el sector. Des de fa almenys tres generacions (és a dir, des pràcticament els orígens de la casa) la família Soler en són els masovers. L'avi de l'actual masovera era Vicenç Soler Olla, casat amb Angeleta Comellas. Els Soler menaven vinyes i sobretot oliverars. En els darrers anys la propietat a passat per diferents mans.