Mas Castellar 3
Santa Margarida i els Monjos

Al camí entre l'Abadal i la fàbrica Uniland, passat el petit pont, a 250 m del mateix.

L'erosió desfà el marge d'argila on està excavada l'estructura.
    si, CC.AA
    Tríade scp

S'hi pot observar el contorn d'una estructura ovalada, seccionada verticalment. Presenta les parets rubefactades. Es conserven 4.5 m d'alçada i 5 metres d'amplada. La base de l'estructura és plana i presenta carbons i cendres. Tot i que ara no es pot distingir amb claredat per la tupida vegetació d'esbarzers que ha nascut al marge del camí. A la part esquerra sembla que presenta un revestiment interior fet amb calç allisada.

Estructura localitzada al 1974, en obrir-se un nou camí d'accés a la fàbrica de ciment Uniland. La descoberta la documentà Pere Giró als seus quaderns de camp. Pere Giró la datà com a Medieval, mentre que l'equip de la Carta Arqueològica li dóna una cronologia ibèrica, en trobar a la vora del camí restes de ceràmica d'aquesta època i per la proximitat al jaciment de Mas Castellar.

GIRÓ,P. (1974) 'Quaderns de camp.' Vol.9, 1969-1978. (inèdit). RIBÉ, G.; CEBRIÀ, A. i SENABRE, M.R. (1990): 'Carta Arqueològica de l'Alt Penedès.' Vilafranca del Penedès.