Mare de Déu dels Tossals
Capolat

    Berguedà
    Plaça del Palau Episcopal, 1, 25280 Solsona, Lleida
    Emplaçament
    Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

    Coordenades:

    42.095695400006
    1.7991249153702
    400694
    4661099
    Número de fitxa
    08045 - 142
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Medieval
    Gòtic
    Segle
    XIV
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Científic/Lúdic/Cultural
    Titularitat
    Privada accessible
    Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
    Autoria de la fitxa
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

    És una Mare de Déu sedent amb el nen en braços. El tron és de volum paral·lelepipèdic. Les dues figures vesteixen túniques de color daurat i la de Maria està cenyida a la cintura. Sobre les espatlles porta un mantell de color blau verdós que cau sobre la seva falda. Al cap porta un vel de color blanc que li tapa el cabell i una corona de llautó que va ser afegida al segle XX. Amb la mà dreta agafa una bola mentre que amb l'esquerra aguanta a l'infant, que es troba dret sobre la cama esquerra de la mare. Amb el peu esquerre la Verge aixafa un dragó, que és el símbol del caos. Jesús beneeix amb la mà dreta i agafa un llibre amb l'esquerra. Actualment, l'infant no porta corona. La tipologia d'aquesta escultura es correspon amb les imatges de transició cap al gòtic.

    A la base de l'escultura hi ha una placa clavada amb la inscripció "Imágenes Casa Fius. Manresa" i a la part inferior del costat esquerre del tron n'hi ha una altra de pintada on diu "restaurat l'any 1956 per P. Rosa Fius de Manresa".

    La Mare de Déu dels Tossals és una imatge d'estil gòtic esculpida probablement al segle XIV. Originalment, aquesta imatge es trobava en el Santuari dels Tossals, que li retia culte. Es conserva una fotografia antiga on es pot veure l'estat en què estava abans de la primera restauració i les corones imperials que portaven la Verge i el Nen. Va ser restaurada l'any 1956 per P. Rosa Fius de Manresa. Es pot apreciar que es va repintar la imatge tapant l'antiga policromia.

    Va ser dipositada en el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona l'any 2004 per Mn. Ramon Viladès i Llorens, rector i representant de la parròquia. Té el número d'inventari MDCS 3956.

    AA.VV.: (1981). Gran geografia comarcal de Catalunya, vol. II, Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 262.

    AA.VV.: (1994). El Berguedà [Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, 5], Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Barcelona, p. 49, fig. p. 50.

    BALLARÍN i MONSET, Josep M. (1984). "Les marededéus trobades". L'Erol, Núm. 10, pp. 23-26.

    CAMÓS, Narciso (1657). Jardín de María plantado en el Principado de Cataluña, Barcelona, [reeditat per editorial orbis], p.466.

    CORTÉS I ELÍA, María del Agua (2001). “La Mare de Déu dels Tossals, del segle XIV”, Regió7, p.7.

    MIRALPEIX, Francesc, LORÉS, Immaculada (2016). Sub tuum praesidium. Sota la vostra protecció. La imatge de la Mare de Déu al Bisbat de Solsona, catàleg d’exposició, Solsona, Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

    SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004). Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit.