Aplec dels Tossals
Capolat

Santuari de la Mare de Déu dels Tossals, a la Serra dels Tossals.
    Serra dels Tossals

Marta Sánchez Soler -Societat d'Arqueologia del Berguedà

L'aplec dels Tossals és una de les festes amb més història de Capolat. Se celebra el dia 15 d' agost, per la Mare de Déu d'Agost.  Al matí es fa una missa a les restes de l'antic santuari de la Mare de Déu dels Tossals. En acabada la cerimònia religiosa, es fan actuacions folk, de cançó de taverna i es reparteix el pa dels pobres que cada any paga una casa diferent del poble.

A migdia es fa un dinar popular amb brasa i a la tarda el ball d'acordió.

L'aplec dels Tossals és una festa que se celebrava cada any per la Mare de Déu d'agost, al Santuari dels Tossals. Es va deixar de fer quan, a mitjans del segle XX, va ser destruït el santuari. A principis del segle XXI es va decidir donar un nou impuls a les ruïnes d'aquest lloc que havia estat tant emblemàtic pel municipi i es va recuperar la festivitat. Tot i això, els últims anys no s'ha celebrat per diversos motius.