Manso Calders
Montornès del Vallès

Avda. Barcelona, 2. 08170 - Montornès del Vallès

Ajuntament de Montornès Av. Llibertat, 2, 08170 - Montornès del Vallès
    KuanUm - Juana María Huélamo Gabaldón. / Ajuntament de Montornès del Vallès

Edifici de volum cúbic i planta quadrangular amb teulada a quatre vessants. Té tres alçades i presenta cinc eixos de simetria en sentit vertical a les dues plantes inferiors. La porta forana té un arc de punt rodó i està coronada per un escut dividit a quarts. Les finestres de la planta baixa i el primer pis presenten llinda d'arc pla i brancals de pedra, mentre que a la segona planta hi ha un assecador amb un rengle de nou finestres d'arc de punt rodó. Té un barri d'accés amb quatre pilans a la carretera i una arbreda, antic jardí de la masia. A les fotografies antigues s'observa que hi havia un rellotge de sol i, a sobre de la porta principal, una rajola amb la data "1871". També hi ha la caseta dels masovers, un safareig i diversos elements arquitectònics pels entorns.

Manso Calders, conegut popularment com a cal Comte o la Torre, era el mas d'una de les grans finques del poble vell. Comprenia tota la banda occidental del terme municipal, del Mogent amunt, incloent tots els turons Calders i fins a tocar les terres de can Bosquerons. Tot eren vinyes fins que l'arribada de la carretera l'any 1913 i la posterior venda de parcel·les per a la construcció d'habitatges van fragmentar la finca. El casalot, acabat de construir l'any 1871, va ser propietat de Lluís Estapà que cap a 1922 el va vendre al comte Maties Muntades. Aquest noble va marcar els límits de la finca amb unes fites de pedra gravades amb una corona i les inicials "MM". Així mateix va convertir els entorns immediats en un gran jardí amb avets i castanyers d'índies, que actualment constitueix un parc públic important. La casa també va passar a ser propietat municipal i avui acull l'Institut d'Ensenyament Secundari Vinyes Velles.

ALCAIDE, M.; GENÉ, M. ; GUANYABENS, N. (2009). Montornès a la vista. Elements per a la descoberta del patrimoni cultural i natural de Montornès del Vallès. Ajuntament de de Montornès del Vallès. ANDRES, R.M. (1983) "Manso Calders" Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Fitxes mecanografiades. BELTRAN I ALCALDE, Xavier (1985) Conèixer Montornès. Granollers: Ajuntament de Montornès del Vallès. IPAC (2005) Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Fitxes mecanografiades.