L'Om Gurb

Osona
Parròquia de Sant Julià Sassorba
A 2400 metres per pista asfaltada de la carretera C-154, punt quilomètric 6'750.

Coordenades:

41.95083
2.18303
432288
4644640
08100-23
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII-XIX
Bo
Legal
Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
Fàcil
Residencial
Privada
Ref.Cad: 000302000DG34C
Jordi Compte

L'Om està situada pocs metres a l'oest de la rectoria i l'església de Sant Julià Sassorba, just a l'altre costat de la pista asfaltada que comunica les masies del voltant.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis bastit amb murs de maçoneria de pedra petita amb cantonades de pedra treballada i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada al sud-est, té les obertures disposades simètricament, amb un portal d'arc deprimit convex emmarcat amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta, i les finestres emmarcades amb brancals i ampit de pedra i llinda de fusta.
La façana sud-oest conté una estructura adossada a la part dreta al costat de la qual hi ha la cisterna. Al centre hi ha un portal i diverses finestres emmarcades amb brancals i ampit de pedra i llinda de fusta. A l'extrem esquerre hi ha un volum adossat amb teulada d'una vessant.
La façana nord-oest es troba dominada pel volum adossat, per sobre del qual sobresurt a nivell de primer pis una finestra emmarcada amb brancals de pedra i llinda de fusta.
La façana nord-est conté un contrafort adossat i diverses finestres emmarcades amb llinda de fusta, algunes amb brancals de pedra i altres amb obra vista. A l'extrem dret hi ha adossada una estructura bastida amb murs de maçoneria de pedra i amb teulada de doble vessant que té les obertures emmarcades amb obra vista i llinda de fusta.

L'Om es troba documentada al voltant de l'any 1415, en un llistat de cases de la parròquia de Sant Julià Sassorba, i en el fogatge de 1497.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.
IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.