El Borrell
Gurb

Parròquia de Sant Julià Sassorba
    A 3500 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 6'750.

Els pocs murs que resten de l'edifici es troben coberts de vegetació.
    Jordi Compte

El Borrell està situada prop del coll on s'inicia el torrent de Sant Julià, a l'est del Coll i a l'oest de la Casanova del Borrell.
    Es tracta d'una masia que va ser completament enrunada, sobre l'assentament de la qual es va construir un gran dipòsit circular de formigó. Malgrat això encara queden dempeus diversos murs a banda i banda de la pista forestal que comunica la zona. Es tracta de murs que formaven part d'estructures annexes a la masia. Els murs que queden no sobrepassen els dos metres en alçada, estan bastits amb maçoneria de pedra i estan parcialment coberts de vegetació. Al voltant, el fort desnivell està ordenat amb feixes, delimitades en nombrosos punts amb murs de pedra.

El Borrell es troba documentada al voltant de l'any 1415, en un llistat de cases de la parròquia de Sant Julià Sassorba, i en el fogatge de 1497.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.
    IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.