Llinda de Cal Xei
Monistrol de Calders

  Moianès
  Carrer Sant Llogari, 13
  448

  Coordenades:

  41.75993
  2.01561
  418169
  4623590
  Número de fitxa
  08128 - 296
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  8238606DG1283N0001DZ
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Llinda plana monolítica que corona l'obertura principal d'accés a la casa, es tracta d'una llinda que forma part d'un conjunt uniforme amb els muntants que constitueixen la portalada principal. En aquest sentit es tracta de blocs tallats regularment, amb acabat polit i els angles interns amb motllura de mitja canya. A la llinda destaca la data 1708 gravada en grans números que ocupen gran part de l'amplada de la peça.

  Es troba ubicada en una casa entre mitgeres, de planta baixa i dues plantes superiors, amb coberta a dos vessants amb el carener paral·lel al carrer. La porta està situada a la part central de la planta baixa. La resta d'obertures tant de planta baixa com de les plantes superiors són de traçat recte sense elements arquitectònics visibles, segurament en gran part degut a reformes recents. A planta primera destaca un balcó amb voladís.
  Es tracta d'una tipologia de casa que reprodueix en un format força coincident en altres edificis del carrer Sant Llogari.

  Element del segle XVIII segons la data que s'indica en la mateixa llinda, segurament corresponent al moment de construcció de la casa que coincideix en l'època de màxim creixement i desenvolupament urbanístic de diferents carrers del poble de Monistrol de Calders, entre els quals el de Sant Llogari.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.