Cal Llogari
Monistrol de Calders

  Moianès
  Carrer Sant Llogari, 7
  447

  Coordenades:

  41.76008
  2.01531
  418144
  4623607
  Número de fitxa
  08128-295
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8238603DG1283N0001OZ
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Edifici entre mitgeres, compta amb planta baixa, primera i sota-coberta; la teulada és a dos vessants amb el carener paral·lel al carrer. La façana principal obra al carrer de Sant Llogari, compta amb dues obertures a planta baixa, la portalada principal d'accés, emmarcada en llinda plana monolítica sobre brancals de carreus tot ben tallat i polit, amb la data 1708 gravada a la llinda; al costat, una porta de configuració recent. A planta primera hi ha dues portes que obren a balcons amb voladís, de característiques lleugerament diferents; la del costat més de ponent l'obertura té llinda i brancals també de carreus ben tallats i polits, amb els angles treballats al biaix, a la llinda hi ha la inscripció "LLOGARI PVITG MARTÍ 1769", el voladís del balcó té una motllura senzilla i barana de ferro forjat; el balcó situat sobre la porta principal d'accés compta amb una obertura de configuració simple. Al darrer nivell, trobem una finestra simple, sense elements arquitectònics visibles, i al costat, una obertura doble de llinda en arc de mig punt, tampoc són visibles elements arquitectònics ni materials constructius; és probable que les obertures del darrer nivell siguin el resultat de la transformació d'un espai d'eixida. La superfície de la façana té revestiment simple i acabat pintat. A la façana posterior, hi ha accés directe a nivell de planta primera, destacant que compta amb un espai davant la façana a manera de zona de magatzem; sembla que algunes cases d'aquest carrer comptaven amb celler i tines, probablement amb accés des de la façana posterior.

  Sembla que la majoria de les cases del Carrer de Sant Llogari que compten amb accés posterior pel carrer Xic, mostren una tipologia força similar, de la qual aquesta és lleugerament diferent, probablement per trobar-se fent cantonada amb un petit pas o carreró que comunica el Carrer de Sant Llogari amb el Carrer Xic. Tot i això manté també l'accés posterior a l'interior de l'edifici a nivell de planta primera.
  Al costat de la porta principal d'accés hi ha unes rajoles ceràmiques pintades en blau sobre blau, en que s'hi indica el nom "CAL LLOGARI".

  Edifici bastit a inicis del segle XVIII, coincidint amb l'època de desenvolupament urbanístic del Carrer de Sant Llogari, que tingué continuïtat fins durant tot aquest segle XVIII i fins al segle XIX. Esdevenint part de la segona gran fase de creixement urbanístic del poble de Monistrol de Calders. La tipologia arquitectònica de l'edifici es reprodueix amb força similituds en altres immobles del mateix carrer.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.