Cal Blancu
Monistrol de Calders

  Moianès
  Carrer Sant Llogari, 15
  449

  Coordenades:

  41.75989
  2.01571
  418177
  4623586
  Número de fitxa
  08128-297
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8238607DG1283N0001XZ
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Edifici ubicat en un cap de carreró, comptant amb tres façanes visibles i un quart costat que comparteix mitgera amb la casa veïna. La casa és de planta rectangular, amb tres nivells de planta (planta baixa i dues plantes superiors, potser també disposa d'un nivell sota coberta); la teulada és a dos vessants amb el carener paral·lel al carrer; la superfície de la façana compta amb un revestiment simple i amb acabat pintat. La façana principal obra al carrer Sant Llogari, en la qual hi ha dues obertures a planta baixa, la porta d'accés i una finestreta, tot de disseny simple sense cap element arquitectònic visible; en els altres dos nivells, una sola obertura per planta, a la primera un balcó amb voladís i sobre una finestreta, totes dues de llinda plana monolítica i muntants amb carreus ben tallats i polits, la finestra té ampit sobresortit amb una motllura senzilla. A la façana lateral, destaca el mur vist de pedres irregulars, en el que s'hi adossa una escala exterior de graons de pedra que permet assolir la porta d'accés a nivell de planta primera; aquesta obertura és de llinda plana monolítica i brancals també de carreus ben tallats i polits; al seu costat una finestra de configuració recent. En aquesta façana es pot identificar una petita remunta a nivell de coberta. Pel que fa a la façana posterior, la qual obra al carrer Xic, compta amb menys alçat degut a que aquest carrer es troba a una cota superior; el tractament de les obertures i superfície d'aquesta façana són similars a la del carrer Sant Llogari, en aquet cas amb dues obertures per planta, a la planta baixa una porta d'accés amb llinda i muntants amb els angles treballats al biaix; a la planta superior també hi ha una finestra emmarcada en carreus ben tallats i polits, les altres són obertures senzilles.

  Sembla que la majoria de les cases del Carrer de Sant Llogari que compten amb accés posterior pel carrer Xic, mostren una tipologia força similar, de la qual aquesta és lleugerament diferent, probablement per trobar-se fent cantonada amb un petit pas o carreró que comunica el Carrer de Sant Llogari amb el Carrer Xic. Tot i això manté també l'accés posterior a l'interior de l'edifici a nivell de planta primera.

  Es tracta d'un format de casa que esdevé un exemple tipològic del tractament de diversos edificis que formen part del Carrer de Sant Llogari. La urbanització del carrer es comença a configurar especialment a inicis del segle XVIII, tot i que especialment al llarg del segle XVIII i amb continuïtat vers el segle XIX, encara que amb algunes cases de construcció anterior.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.