Llegendes del Forat de les Graus
Carme

Forat de Les Graus
    Dalt de la cinglera que domina Can Bou, al peu d'un senderet, amagat en una raconada.

Tradició oral
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Existeix tot un univers d'històries i mites entorn el Forat de les Graus: quan els menuts preguntaven als seus pares d'on venien els nens, els progenitors responien: "del Forat de les Graus". De la mateixa manera, si no s'acabaven el menjar se'ls advertia que anirien a parar al Forat de les Graus. Es diu també que es va fer entrar un gat negre al forat de les Graus i va aparèixer a les coves de les Esplugues (a 3 km de distància); també es recull la història que afirma que es va tirar un líquid de color vermell al Forat de les Graus i, unes hores després, la bassa de la veïna població de Capellades va agafar un to vermellós

En èpoques en les que l'espeleologia no era encara una ciència, eren freqüents les llegendes entorn de coves i altres obertures sobre l'escorça terrestre.

SELLARÈS, Jordi (1999): "El Forat de les Graus", Les Fonts de Carme, 1, Associació El Forat dels Graus, p. 4.