Llegenda dels Tres Salts Talamanca

Bages

Coordenades:

41.73817
1.97704
414934
4621212
08277-26
Patrimoni immaterial
Tradició oral
Modern
Contemporani
XVII-XX
Regular
Llegenda força oblidada, per bé que s'ha pogut recollir al llibre esmentat.
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Quim Serdà Manau

Els Tres Salts és l'indret situat vora el Llobregat just on el camí vell de Manresa a Talamanca travessava el riu i on avui dia hi ha una palanca de formigó. L'origen del topònim és degut a un bandoler desconegut que era perseguit pel sometent de Viladordis. En arribar a aquest lloc on el riu fa un estret rocós, profund i difícil de travessar, veient que el sometent s'acostava, decidí jugar-s'ho tot a una carta i va creuar el riu fent tres grans salts i deixant el sometent amb un pam de nas, i continuant la seva fugida en direcció a Talamanca. Des d'aquell fet el lloc és conegut com els Tres Salts (narració facilitada per Jordi Griera, explicada per Josep Camprubí). SUADES, SANZ (2000:101)

Aquesta llegenda es remunta a l'època del bandolerisme, cap al segle XVII, moment en que les dificultats de subsistència i les diferències socials van propiciar l'aparició al llarg del territori català d'un important nombre de bandolers -assaltants de traginers, comerciants, capellans, etc.- sorgits la majoria d'ells del camp, doncs eren pagesos descontents. La llegenda s'hauria anat transmetent de pares a fills fins avui.

SUADES, Jordi; SANZ, David (2000). Històries i llegendes de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Farell Editors, Sant Vicenç de Castellet.