Llegenda de l'església de Santa Magdalena
Talamanca

Tradició oral
    Llegenda oblidada, per bé que s'ha pogut recollir al llibre esmentat.
    Quim Serdà Manau

Sovint la suposada existència de tresors amagats a les masies o esglésies ha provocat l'aparició de nombrosos cercadors de fortunes que han actuat de forma intensa i sense miraments. Això explica l'estat ruïnós de molts edificis. L'església de Santa Magdalena, n'és un exemple. Quan va quedar abandonada es deia que hi havia un tresor que havien deixat els amos del mas Escaiola, situat arran de la riera. Alguns es van dedicar a buscar-lo. Per a tal cosa es van obrir murs de l'església, aixecar pedres i l'altar. No el van trobar (Miquel Ballbè). SUADES, SANZ (2000:78)

El mas Escaiola, segons es documenta, va tenir cura del temple cap al segles XVI i XVII. Hem de pensar que la narració d'aquesta llegenda però, es remunta en el moment que l'església va quedar desocupada, cap a finals del XIX.

SUADES, Jordi; SANZ, David (2000). Històries i llegendes de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Farell Editors, Sant Vicenç de Castellet.