Creu processional
Talamanca

XIII
    Una cara de la creu està més malmesa.
    Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Carrer Portaferrissa 1, 08002 Barcelona
    Quim Serdà Manau

Creu processional de fusta decorada amb pintura per ambdues cares. Tant la cara frontal com la posterior tenen medallons a cada extrem dels quatre braços. A la cara frontal, al centre, hi trobem a Crist crucificat, però modelat sobre la fusta. El medalló superior no el podem reconèixer (s'hi entreveu un àngel), l'inferior té un àngel, el del braç esquerre sembla que hi tingui Sant Joan i el de la dreta la figura de la Mare de Déu. A la cara posterior hi trobem també, un medalló central en lloc de la crucifixió. D'aquesta cara només podem reconèixer dos dels cinc medallons que hi ha. A la part inferior hi veiem un personatge que sembla un àngel, mentre que a la dreta hi veiem un animal que sembla un lleó. Això ens fa pensar que possiblement hi podrien ser representats els quatre evangelistes. Al medalló central no es distingeix el que hi ha. Presenta unes mesures de 182 x 78,5 cm.

Antiga creu processional recuperada de l'església de Santa Magdalena de Talamanca. La creu ha estat restaurada pel Servei de restauració de bens mobles de Sant Cugat del Vallès. Fou donada per D. Joan Guitart al Centre Excursionista de la Comarca del Bages, i passats uns anys, el Centre va dipositar-la al Museu Comarcal de Manresa. BALLBÈ (1997:107) A la fitxa de registre del Museu, no hi consta la data d'entrada, i com a font d'ingrés hi consta la campanya Salvament del patrimoni (1936-39).

BALLBÈ, Miquel (1997). Les cases de pagès de Talamanca. Ajuntament de Talamanca, Moià.