Llegenda del pas subterrani de Montcada a Montgat
Montgat

Montgat

Tradició oral
    Marta Lloret Blackburn

Explica la llegenda que el Castell de Montcada es trobava comunicat amb Montgat a través d'una galeria subterrània. Quan Jaume I assetjà el castell, el senyor de Montcada li va oferir peix fresc, posant així de manifest la poca efectivitat que tindria el setge. El fort es proveïa amb queviures per mitjà de la galeria, pel que l'accés al castell es presentava impossible.

La sector marítim comprès entre el turó de Montgat i el turó de Vallmajor era conegut al segle XVII i XVIII com a "camp de les coves" o bé "Cova Guilleuma". L'existència d'aquestes cavitats va ser relacionada amb la llegenda del Castell de Montcada.

CUYÀS, J.M. "Las Cuevas de Montgat”. Butlletí del Centre Excursionista de Badalona. Novembre-desembre 1956. p. 2-3.