Guixera de can Boada
Montgat

  Maresme
  Barri de Mallorquines
  Emplaçament
  Al sector industrial la Morterera, a tocar de la Riera de Sant Jordi

  Coordenades:

  41.46546
  2.26905
  438960
  4590687
  Número de fitxa
  08126-88
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Dolent
  Es troba en estat ruïnós.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  9108301DF3990G0001PQ
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn

  Les ruïnes del que havia estat la guixera de Can Boada encara són visibles des de la riera de Sant Jordi. Es mantenen estructures de maçoneria i les boques dels forns, que queden tapades per una nau industrial.

  Durant la segona meitat del segle XVIII Francesc Francí va destinar uns terrenys que li havien cedit a l'extracció de la calç. Pocs anys més tard, Francisco de Zamora va citar aquest tipus d'activitat extractiva i productiva al barri de Montgat. Un segle més tard a la zona ja hi consta l'existència d'almenys tres forns i tres fàbriques, amb les respectives coves d'extracció: " Cova de la Riera", Cova de Sans", "Pedrera dels Frares" i "Les Costes". Les úniques indústries del calç que van sobreviure l'entrada al segle XX, tot i que pràcticament inactives, van ser les de Can Jordana -finalment enderrocada per la construcció de l'autopista-, i les de Can Boada i Can Baratau.

  CATALUNYA. GENERALITAT. DEPARTAMENT DE CULTURA. MNACTEC. Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. 2002. www.chimisanas.cat